Neues-logo-gross.gifgif

Estem contents que el que hagis trobat hagi estat del teu interès. No dubtis a contactar amb nosaltres per allò que et calgui. Aquest és un projecte en construcció i es desitjos de conèixer noves realitats i de poder aportar aquell coneixement adquirit al servei de projectes il·lusions i objectius nobles.

No tenim cap pressa

Konzepte és un projecte personal que pretén facilitar la implementació de polítiques culturals eficaces. Com en l'educació la implementació de polítiques culturals requereix temps. Un temps que massa sovint no ens donem. Val la pena invertir en coneixement per a obtenir uns resultats més d'acord al que les nostres ideologies ens demanen.

Els nostres projectes en dades

Dinamització90%
Educació permanent75%
Anàlisi i diagnosi100%
Difusió cultural80%

Entrades al bloc

agost 2021
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Avaluació en la gestió cultural. recursos (i 2)

By Xavier Mingo 5 anys agoNo Comments
Home  /  Serveis culturals  /  Opinió  /  Avaluació en la gestió cultural. recursos (i 2)
avaluació gestió cultural

L’ avaluació en la gestió cultural. Opinions.

Avaluació, en la gestió cultural,  atrevir-se.

L’ avaluació en la gestió cultural pot resultar un atreviment però dissenyar sistemes d’avaluació que, malgrat puguin ser incòmodes en el moment de la seva implementació, són sempre útils per la lectura que en traurem de la nostra feina. És per aquesta raó que vull donar unes opinions al voltant de l’avaluació que permeti la seva inclusió com una part integrant dels projectes i que permetin veure el què ofereixen, a l’hora, facilitar-ne el seu aprofitament.

 

 1. Siguem pragmàtics. Incorporem mecànicament aquest aspecte al guió del nostre projecte. Tant és si el projecte és gran o és una intervenció puntual.
 2. Siguem fidels als objectius que ens hem marcat.
 3. Siguem honestos i detectem si sabem per a què estem fen allò que fem.
 4. Com una seqüència, integrem aquest sistema d’avaluació al discurs lògic del projecte.
 5. Siguem divergents. Obrim els aspectes de l’avaluació a aquells temes que no esperàvem. Si bé ens caldria tenir dades del seu funcionament, no és solament el resultat allò que fa significatiu un projecte.
 6. Siguem pràctics. Un sistema d’avaluació maximalista ens farà perdre detalls i potser ens obsessionarà amb la necessitat de cobrir les nostres necessitats autoexigides. Per tant, bons indicadors i temes-focus que ens permetran posar accent allà on els nostres objectius ens demanen.
 7. Siguem metòdics. Si bé la pràctica cultural està farcida d’actes d’espontaneïtat o gràcils; la gestió cultural ha d’integrar aquests elements com a inputs, però ha de garantir les finalitats de l’acció cultural i per tant la seva naturalesa. Sovint no hi ha prou en tenir un cert “olfacte” que orienti les accions futures, cal poder argumentar, verbalitzar i justificar el viratge d’aquestes accions de futur. Per això no hi ha res més convincent que un exhaustiu recull de dades.
 8. Siguem honestos: tots els projectes tenen peatges i tenen “amos” a qui acontentar. Malgrat això, els gestors hem de ser prou intel·ligents per no quedar-nos amb aquesta part i generar eines que ens ajudin a reprogramar i reorientar.
 9. Siguem realistes: podem avaluar allò que podem observar, o sobre allò que podem disposar de dades o impressions. A més, cal que vulguem rebre aquesta informació, sigui del signe que sigui. Aquesta informació la enfrontarem a l’expectativa que hi hem posat, generant una comparació i anàlisi.
 10. Siguem flexibles: Un sistema d’avaluació extremadament rígid ens impossibilitarà de veure altres aspectes, o estar atents a elements, sensacions o altres informacions, que poden ser rellevants o aclaridores del procés que hem engegat.
 11. Siguem professionals: Una dada objectiva, la podem maquillar, però no la podem obviar o menystenir. Però sobretot una sensació experimentada és valuosa i això ens ha de permetre una visió de la situació que potser no havíem previst. Sense caure en el parany de les “sensacions” cal que la nostra bateria d’indicadors d’avaluació sigui fiable i útil.

 

La veritat és que la meva experiència amb l’avaluació ha estat diversa. Però, sí puc afirmar que els sistemes d’avaluació que he emprat en els diversos projectes que he dissenyat (i avaluat, conseqüentment), sempre han aportat elements; a vegades sorpressius, a vegades reafirmants de les sensacions o informacions, per això fins i tot opinions o comentaris que hom recull en el moment de l’execució resulten extremadament il·lustratius i valuosos.

 

També és sorprenent la reticència, mandra i rebuig que he pogut experimentar de molts col·legues que, potser per males experiències anteriors, no han sabut incorporar aquest aspecte com una eina integrada de l’acció cultural. Professionals, de rang superior, a qui se’ls suposa mètode i experiència i que solament tot just entenen l’acció cultural com un activisme embriagador.

Aquest article és continuació d’un anterior que trobareu aquí.

També podeu trobar informació en aquestes jornades del Conca.

 

Categories:
  OpinióRecursos gestió cultural
this post was shared 0 times
 000
About

 Xavier Mingo

  (61 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.