Neues-logo-gross.gifgif

Estem contents que el que hagis trobat hagi estat del teu interès. No dubtis a contactar amb nosaltres per allò que et calgui. Aquest és un projecte en construcció i es desitjos de conèixer noves realitats i de poder aportar aquell coneixement adquirit al servei de projectes il·lusions i objectius nobles.

No tenim cap pressa

Konzepte és un projecte personal que pretén facilitar la implementació de polítiques culturals eficaces. Com en l'educació la implementació de polítiques culturals requereix temps. Un temps que massa sovint no ens donem. Val la pena invertir en coneixement per a obtenir uns resultats més d'acord al que les nostres ideologies ens demanen.

Els nostres projectes en dades

Dinamització90%
Educació permanent75%
Anàlisi i diagnosi100%
Difusió cultural80%

Entrades al bloc

agost 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« juny    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

GESTIÓ DE LES POLÍTIQUES CULTURALS LOCALS 5

By Xavier Mingo 3 anys agoNo Comments
Home  /  Cultura Municipal  /  GESTIÓ DE LES POLÍTIQUES CULTURALS LOCALS 5

Reflexió III:

Accés i participació a la vida cultural.

En l’accés i participació a la vida cultural trobem novament una seqüència coneguda: els espais estríctament locals disposen de certs mecanismes que els permeten un diàleg amb la ciutadania. Aquest diàleg, bàsicament concentrat en la presència del cicle festiu, ofereix, en molts casos una oportunitat d’accés directe a la vida cultural.

Un espai també facilitador d’aquest accés és la participació associativa. Curiosament, en els darrers temps veiem una reculada en la creació i dinamisme de les entitats associatives. La rigorositat de les normatives fa que moltes entitats, replantegin la seva acció o simplement no es constitueixin, per la impossibilitat de fer front al nous marcs normatius i les exigències

administratives.Aquest són, a més de la dificultat i l’absència, en aquests entorns territorials de serveis de cultura identificables, les dificultats per vertebrar espais de participació que permetin un diàleg més fluït entre la ciutadania i entre aquesta i l’administració.

Per altra banda, la proximitat dels serveis no facilita que, fins i tot en entorn rurals, on la proximitat als electes o als serveis públics sigui generadora de noves accions.

Novament la manca d’una planificació territorial (feta per altra banda per a serveis com els bibliotecaris), no permeten la redimensió de les accions i polítiques culturals de base, relegant-se a una participació estàtica o bé condicionada per factors de coneixement personal, oportunitat o casual.

L’absència d’aquests entorns territorials identificables torna a centrar en el municipi les úniques opcions. Si bé, la participació en l’àmbit polític ja es construeix des d’aquest espais per una raó administrativa, la cultural topa amb aquells circuïts i realitats compartides que els territoris disposen més enllà del seu terme municipal.

Hi ha una qüestió de dimensió en les oportunitats de participació. La creació d’estructures locals compartides faria augmentar aquestes oportunitats atenent que, una vegada resolts problemes de mobilitat, les persones poden exercir l’accés a serveis compartits de forma mancomunada, coordinada o natural. La lectura, novament del territori en un focus més obert i no localista, permetria la creació d’aquestes oportunitats i la millora de la qualitat i massa crítica de les entitats culturals presents.

Resulta especialment interessant i abastable, en aquests entorns territorials el procés d’entendre el recurs públic com un dret associat a una responsabilitat i no exclusivament com a dret. Això permetria una millor comprensió, ús i valoració dels serveis públics i dels recursos comunitaris, generant-se una pedagogia sobre la seva utilitat i cost per al col.lectiu.

Categories:
  Cultura MunicipalOpinióRecursos gestió culturalServeis culturals
this post was shared 0 times
 000
About

 Xavier Mingo

  (62 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Warning: fsockopen(): unable to connect to www.sweetcaptcha.com:80 (Connection timed out) in /usr/home/konzepte.cat/web/wp-content/plugins/sweetcaptcha-revolutionary-free-captcha-service/library/sweetcaptcha.php on line 81