Neues-logo-gross.gifgif

Estem contents que el que hagis trobat hagi estat del teu interès. No dubtis a contactar amb nosaltres per allò que et calgui. Aquest és un projecte en construcció i es desitjos de conèixer noves realitats i de poder aportar aquell coneixement adquirit al servei de projectes il·lusions i objectius nobles.

No tenim cap pressa

Konzepte és un projecte personal que pretén facilitar la implementació de polítiques culturals eficaces. Com en l'educació la implementació de polítiques culturals requereix temps. Un temps que massa sovint no ens donem. Val la pena invertir en coneixement per a obtenir uns resultats més d'acord al que les nostres ideologies ens demanen.

Els nostres projectes en dades

Dinamització90%
Educació permanent75%
Anàlisi i diagnosi100%
Difusió cultural80%

Entrades al bloc

setembre 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« juny    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Gestió cultural local: entitats post pandèmia

By Xavier Mingo 1 any agoNo Comments
Home  /  Cultura Municipal  /  Gestió cultural local: entitats post pandèmia
Gestió cultural

Entitats culturals locals. Què ens quedarà?

Tot just ara es comença a intuir algun canvi en la situació pandèmica. L’activitat cultural local i amateur s’ha vist obligada a tancar i a romandre aturada en la seva activitat. Molts dels nostres usuaris no es troben des de fa mesos.  La seva activitat s’ha paralitzat sense perspectives de recuperar-s a curt termini.

El sector associatiu cultural ja ve d’una situació pre-pandèmia on la manca de relleu generacional, la manca de compromís i les múltiples ofertes de lleure el mantenien en situacions compromeses.

Sembla que la pandèmia generarà una necrosi (potser higiènica) del nostre sector associatiu. Això obligarà a les entitats a reformular la seva activitat i la seva relació amb la ciutadania.

I des de la gestió cultural local pública? què hem de fer?

Perseguir una situació prepandèmica és desitjable? Cal posar en l’imaginari de tothom que cal tornar a una situació que potser no era la més adequada? Posem algunes reflexions:

  • Els joves no creen associacions en la forma i funció que tenim el tinglado muntat. Aquest relleu generacional potser no s’esdevingui mai, o potser no en la forma que ens imaginem.
  • Algunes persones, abans implicades en moviments o activitats culturals han trobat, davant la impossibilitat, altres formes de lleure i de vinculació que han descobert davant la necessitat. Fins i tot a la premsa es pot llegir com l’esport professional ha sofert una baixada d’interès important arrel de la manca de presencialitat.
  • Les estructures de relació amb l’administració segueix mantenint (després de molts anys de baixa regulació) un alt grau d’exigència als col.lectius que volen projectar-se en l’esfera pública (entitats degudament formalitzades i degudament dotades d’estructura). Aquesta obligatorietat en el grau de formalització fa abandonar propostes i iniciatives associatives que acaben als marges dels canals normalitzats.

El panorama que ens podem trobar quan es comenci a normalitzar la situació és preocupant si no comencem a preparar eines i estructures noves. Cal doncs generar formes de diàleg que facilitin i flexibilitzin la relació amb el món associatiu.

L’administració local, necessita canviar formes i continguts en aquesta relació. Si bé, no totes les opcions estan a l’abast dels ajuntaments, hi ha un marge per recórrer en la represa i en la creació de pasarel.les i vies en la nova dinamització:

  • Accés al recurs públic. No podem seguir mantenint una exigència tant elevada de formalització amb els promotors d’iniciatives. Estatuts, registres, assegurances, projectes, censos i altres requisits allunyen les idees de la seva materialització.
  • Oferir noves fórmules de col·laboració i participació.
  • La priorització de la dinamització sociocultural sobre altres formes de gestió cultural local amb l’objectiu de maximitzar la gènesi de centres d’interès que vertebrin les nostres comunitats sense el llast (sovint superflu) de la formalitat.
  • Cal trobar, dins del garantisme i la seguretat jurídica, eines de foment i projecció del servei public.

 

Categories:
  Cultura MunicipalOpinióRecursos gestió cultural
this post was shared 0 times
 000
About

 Xavier Mingo

  (62 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.