Neues-logo-gross.gifgif

Estem contents que el que hagis trobat hagi estat del teu interès. No dubtis a contactar amb nosaltres per allò que et calgui. Aquest és un projecte en construcció i es desitjos de conèixer noves realitats i de poder aportar aquell coneixement adquirit al servei de projectes il·lusions i objectius nobles.

No tenim cap pressa

Konzepte és un projecte personal que pretén facilitar la implementació de polítiques culturals eficaces. Com en l'educació la implementació de polítiques culturals requereix temps. Un temps que massa sovint no ens donem. Val la pena invertir en coneixement per a obtenir uns resultats més d'acord al que les nostres ideologies ens demanen.

Els nostres projectes en dades

Dinamització90%
Educació permanent75%
Anàlisi i diagnosi100%
Difusió cultural80%

Entrades al bloc

agost 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« juny    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

La gestió cultural local, poliedre i dificultats

By Xavier Mingo 7 anys agoNo Comments
Home  /  Serveis culturals  /  Opinió  /  La gestió cultural local, poliedre i dificultats

Quan el llegir ens fa perdre l’escriure. Gestió cultural local.

Una de les dificultats que els territoris tenen en plantejar-se les seves polítiques i la gestió cultural, és l’equilibri entre els seus diversos fronts. Fronts oberts i propis de les comunitats actives culturalment. Aquests fronts són bàsicament com donar resposta a un teixit associatiu (que no “associactiu”) i el cicle festiu. A més, s’hi pot afegir un front volgut i desitjable com és el de la creació o manteniment d’una programació estable d’arts escèniques, visuals o musica.

Si ens fixem en els dos primers (estàndar regular del conjunt de territoris), la conjugació d’aquests dos elements pot mostrar resultats molt diversos. Aquells territoris que han entès que la cultura és una projecció dels elements creatius, mobilitzadors i les efervescències de la seva població (associada o no), i els que mantenen les programacions de cicle festiu com un servei més a la població amb una “participació mal entesa d’aquests darrers en elles.

No és un tema nou, gens nou, però és un tema que la gestió cultural malauradament en els temps que corren no està resolt. Hi ha molts territoris que han resolt satisfactòriament aquests dos fronts amb eines, mecanismes i amb la creació d’hàbits que han incorporat la població als seus espais de lleure, creació i gaudi del fet cultural. N’hi ha que mantenen un pols permanent. Els uns amb la reivindicació de la cultura feta des de les persones, els altres amb una legitimitat que els encomana una funció compensadora i universalitzadora.

Els municipis petits i mitjans tenen dues opcions: o carregar les seves institucions d’una tasca maximitzadora i paternalista, on les institucions generen “la” programació cultural i festiva, o bé, generar estructures que posen els recursos públics a disposició de les persones culturalment actives.

No cal dir que tenim un mosaic divers i ric de formats i maneres d’assumir aquest segon model. Un model que tot i millorable, trenca el format paternal i personalista de la cultura “des de dalt”.

M’agradaria dir que la meva ocupació actual és la de desenvolupar nous mecanismes de treball amb i des de les persones, però malauradament no és així. Segueix havent qui entén la cultura com un bé graciable, una menja que es lliura a qui no en té i que sovint resulta ser algú desagraït per no saber valorar-ne l’esforç ni la vàlua d’allò que s’ofereix.

Les institucions tenen aquestes perversitats. Moltes vegades de la ignorància, fins i tot la bona fe, però malauradament encara existint.

Així doncs, la tasca de la gestió cultural passa de ser una generador d’oportunitats, per esdevenir una tasca de sensibilització, no cap a la població, sinó cap a electes que gelosos de la seva funció no volen veure la seva funció legitimada com un servei a la comunitat i no a ells mateixos.glass

Category:
  Opinió
this post was shared 0 times
 000
About

 Xavier Mingo

  (62 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.