Neues-logo-gross.gifgif

Estem contents que el que hagis trobat hagi estat del teu interès. No dubtis a contactar amb nosaltres per allò que et calgui. Aquest és un projecte en construcció i es desitjos de conèixer noves realitats i de poder aportar aquell coneixement adquirit al servei de projectes il·lusions i objectius nobles.

No tenim cap pressa

Konzepte és un projecte personal que pretén facilitar la implementació de polítiques culturals eficaces. Com en l'educació la implementació de polítiques culturals requereix temps. Un temps que massa sovint no ens donem. Val la pena invertir en coneixement per a obtenir uns resultats més d'acord al que les nostres ideologies ens demanen.

Els nostres projectes en dades

Dinamització90%
Educació permanent75%
Anàlisi i diagnosi100%
Difusió cultural80%

Entrades al bloc

agost 2022
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« juny    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Drets culturals i treball territorial (1)

By Xavier Mingo 6 anys agoNo Comments
Home  /  Cultura Municipal  /  Drets culturals i treball territorial (1)
polítiques culturals

polítiques culturals

La implementació de les polítiques culturals, té en l’espai urbà i per extensió l’entorn local un espai determinant en la seva identificació, desenvolupament i impacte. L’espai local, planteja la bondat i repte de facilitar de forma immediata, vivencial i directa processos de construcció social i de cohesió en el millor dels casos.

En qualsevol cas, cal fer dues apreciacions: una sobre el context territorial en que definim aquest espai “local” i l’altra sobre la implementació de polítiques culturals en aquests espais.

Farem una diferenciació singular, però aclaridora entre l’espai urbà i l’espai local. Una apreciació que, entenem val la pena fer atenent el caràcter determinant del context demogràfic i geogràfic de les polítiques culturals.

Fem doncs aquesta primera diferenciació del context. La referència a l’espai urbà no correspon a qualsevol espai de dimensió humana, si no als entorns que realment generen una relació en el diàleg cultural.Em vull referir a entorns de dimensió humana que disposen de prou massa crítica com per esdevenir espais de creació, producció o diàleg cultural. És clar que podem diferenciar els entorns urbans, pròpiament dits dels entorns rurals on la demografia permet i condiciona l’aplicació de polítiques culturals.

I és en aquest concepte de territori ( o espai local ampliat) on voldria centrar el focus.Bona part de les polítiques culturals, disposen i s’implementen en espais de naturalesa humana que disposen de massa crítica per a tenir sentit. El context territorial no és un accessori decoratiu d’aquestes polítiques, sinó un element determinant. Un condicionant que no respon solament a la lògica de la magnitud poblacional, sinó que la mateixa configuració del territori orienta, condiciona i acota l’abast d’aquestes polítiques.

Davant el concepte “urbà” anteposem el concepte territorial com una realitat també local i amb una realitat certament diferent i amb unes necessitats diferenciadament específiques. Tot sovint aquesta realitat territorial no es dibuixa a través de termes municipals o xarxes urbanes definides, sinó a través de relacions territorials complexes on els usos i les identitats compten amb altres formes, comprensions i realitats.Malgrat l’aïllament a que fa referència M. Delgado en relació a les comunitats que comparteixen un espai urbà, perfectament apreciable tant en els entorns urbans com rurals, les xarxes territorials mantenen uns fluxos identificables que van més enllà d’aquests grups identificats.

La distribució administrativa del territori compta amb una lògica herència dels processos més antics o moderns de les transaccions humanes, socials i econòmiques. Aquests distribució s’ha traslladat als nostres temps.

Dimensionar l’espai territorial no va en detriment d’aspectes fonamentals dels drets culturals com la identitat o les referències a les comunitats culturals. Responen a realitats vinculades reals, molt més vinculades econòmicament, educativa o funcional que no administrativa.

Per tant, les reflexions que es presenten volen evocar l’aplicació dels drets culturals en els contextos territorials no urbans, i administrativament no compactes, com a realitat no abordada i malauradament menystinguda com a eina de treball i desenvolupament en aquestes dues perspectives, la del territori, i la de l’aplicació de les seves polítiques culturals.

Category:
  Cultura Municipal
this post was shared 0 times
 000
About

 Xavier Mingo

  (62 articles)

Leave a Reply

Your email address will not be published.